Header Ads

Son Yazılar
recent

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 40-47


Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 40

40. adalet sağlandığında can sıkıntısı başlar
Red Kit’in her maceranın sonunda atına atlayıp ufka doğru uzaklaşması bundan. Che’nin devrimden sonra Küba’dan ayrılması da. Modern anlamda (eşitlik/özgürlük/kardeşlik) adaleti ilk sağlayanlar Fransızlar. Fransa’nın en büyük ihraç malı can sıkıntısıdır.

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 41

41. özgürlük
Kendimizi özgür zannediyoruz oysaki sadece ipimizi biraz uzun bırakmışlar. Sınırlara gelince fark ediliyor bu. Dışarı çıkmak isterken kendini cama vurup duran yarı delirmiş karasinekler gibiyken. Sadece geceleri, yapayalnız ve yalınayakken anlaşılabilecek şeyler var.

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 42

42. vertigoyu düz ovada avlarlar
Nietzsche’yi böyle avladılar. Nasıl okunduğunu görseydi hiç yazmamış olmayı tercih ederdi.

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 43

43. çanakkale sendromu
Bütün cepheleri boşlayıp son cephede insanüstü bir performans göstermek:   Türkiye’nin bir ruhu varsa son cephelerde geziniyordur. Biz kaderci değiliz, keşke öyle olsaydık, daha beter bir şey var bizde. Başımıza ne geleceğini bilip olası felaketlerden zevk almak. Canavarı görünce uçuruma doğru koşuyoruz, korkudan değil. Canavarla dövüşmek için sırtımızı uçuruma vermemiz lazım. Son dakikadaki kornere çıkıp karşı kalede gol arayan kalecilere sorun, Türkiye’nin ruhunu en iyi onlar bilir.

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 44

44. babalar ve kız kardeşler
Yine Kazancakis’in Zorba’sı, dulu öldürdükleri sahne. Zorba önlerine geçiyor, “Bütün Girit toplanmış bir kadını mı öldürmeye çalışıyorsunuz?” diye bağırıyor. Bizde de var böyle kadınlar, bütün cemiyet toplanmış bir falso yapsalar da üstlerine çullansak diye bekliyor. Elif Şafak ne demiş, duydun mu? Pelin Batu canlı yayında uyumuş, gördün mü? Neredeyse bu kadınlara saldırmamak suç olmuş durumda, aleyhlerinde konuşmayınca cezai işlem uygulanacak yakında. Vaktinde Duygu Asena’ya da yaptılar aynısını. Bir şehir efsanesi uydurdular ‘kart sensin postal da sana girsin,’ diye. Oysa Can Yücel hiçbir zaman öyle bir laf etmedi. Üstüne üstlük çok iyi dostlukları vardı. Duygu Asena, Can Yücel’in lüzumsuz hayranları yüzünden kanser oldu. Ayrıca Nazım Hikmet’e kartpostal şairi diyen de Duygu Asena değil, Ece Ayhan. Duygu Asena’ya saldırmak kolay, göz önünde biri. Ece Ayhan’a laf söylemek zor, sıkar biraz, şahsiyet ister. Bütün bunları şunun için söylüyorum: Kız kardeşleri dövmek kolaydır ağbiler, babalarla yüzleşmek zordur. Cervantes Türk olsa Sancho Panza’yı başkarakter yapardı. Çünkü Don Kişot’un bu memlekette dövüşeceği adam yok. Don Kişot şövalye olmayanlarla dövüşmez, Sancho’ya havale eder o tarz kavgaları.

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 45

45. ayrılık fikri
Türkiye yüz parçaya bölünse en son Kürtler ayrılır. Çünkü kafalarında ayrılık fikri var. Ayrılık fikri Kürtleri Türkiye’ye bağlayan en önemli unsur. İntihar fikri sayesinde hayatta kaldım diyen Cioran gibi. İnsan tepesi attığı zaman canına kıyma ihtimali olduğunu bilmeli, bunu bilince yaşamaya devam etmek kolaylaşır. Kürtlerin de tepeleri attığı zaman bu memleketten ayrılabilecekleri ihtimalini bilmeleri lazım. Bu ihtimal ellerinden alınmaya çalışıldığı için kan gövdeyi götürdü/götürecek.

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 46

46. kitap aramaya çıkan kafes
Kitapların da uluslar gibi kendi kaderlerini tayin etme hakları vardır. Bir kez yazarın ipinden kurtuldu mu alıp başını gider, nereye gideceği de bilinmez. Kafka’yı esas sinir eden şey buydu. Kafesin biri kuş aramaya çıktıysa kitap aramaya niye çıkmasın. Max Brod bunu anlamadı çünkü avanağın biriydi, edebiyat tarihine katkı sunmuş tek avanak.

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 47

47. afili filintalarda niye kadın yazar yok
Sağda solda çok duyuyoruz bu soruyu, sorduktan sonra da suçlayarak bakıyorlar. Bir şey diyemiyoruz, Dostoyevski’nin yeraltı adamı gibi bakışlarımızı kaçırıyoruz. Oysa bizi bir araya getiren şey cinsel kimlikler değil arkadaşlık hukuku oldu. Çeteyi büyütürken de aynı hukuku gözetiyoruz, kadın-erkek-eşcinsel ayrımı yapmadan soruyoruz arkadaşlarımıza katılır mısınız diye. Artık kadın yazarımız da var ayrıca, sevgili dostumuz, Boğaziçi’nin en güzel hocası Meltem Gürle bizi kırmadı, iki manga adamın arasına gözünü karartıp girdi. Tanıyanlar anlamıştır yakında ne süper şeyler yazacağını. Her neyse, sevinçten uçan son Türk kadını Sabiha Gökçen’in dediği gibi, come on baby light my fire.


Emrah Serbes

Emrah Serbes Yazıları Oku 

Emrah Serbes Sözleri

Emrah Serbes Alıntıları

Emrah Serbes Kitapları

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 40

Emrah Serbes Afili Parçalar Madde 47


Hiç yorum yok:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Blogger tarafından desteklenmektedir.